میدانید که استرس نوعی واکنش طبیعی در برابر مشکلات، مسائل و چالش های زندگی است. این احساس زمانی در فرد ظاهر می شود که درباره زندگی و آینده نگران است و یا مشکلی برای او پیش آمده است. زمانی که شخصیت هر فرد شکل می گیرد دلهره و اضطراب آنها بیشتر شده و گاهی تبدیل به بیماری خواهد شد.
این اتفاق معمولاً در اوایل دوران بلوغ شکل میگیرد. استرس نوجوانان می تواند در بعضی موارد بسیار شدید شده و باعث شود حتی فرد تا مرز خودکشی نیز پیش برود. این مقاله به علائم و درمان استرس در نوجوانان می پردازد. اما قبل از توضیح درمورد راه های درمان استرس نوجوانان بهتر است با علائم افسردگی آنها آشنا شوید.
علائم ظاهری و روحی نوجوانانی که دچار استرس هستند
این فرد همواره منزوی است و تنهایی را ترجیح می دهد. در واقع بسیاری از این نوجوانان در مدرسه و کلاس سعی می کنند گوشه های کلاس را انتخاب کنند. این فرد هیچ دوستی ندارد و به ندرت می خندد.
- نوجوانی که دچار استرس شده بسیار حساس است و نسبت به همه چیز واکنش نشان می دهد.
- این فرد فورا برافروخته شده و بسیار پرخاشگر می شود
- این فرد آشفته است و ذهنش مدام مشوش بوده، گیج و سردرگم است.
- این نوجوان نمی داند که از زندگی چه می خواهد و هیچ هدفی ندارد. به دلیل فشار و استرس زیاد بی هدف و بی انگیزه می شود.
- نوجوانی که مدام استرس دارد دچار اختلالات خواب است. ممکن است تا صبح بیدار باشد اما بعد از آن روزها در رختخوابش باشد.
- از علائم جسمی افسردگی نوجوان می توان به سردرد و سرگیجه و تهوع نیز اشاره کرد. بسیاری از نوجوانان از این علائم رنج می برند بدون اینکه والدین بدانند علت این موضوع چیست.
- از دیگر علائم جسمی استرس نوجوانان به تپش قلب و کندی ضربان قلب می توان اشاره کرد. این موضوع به دلیل کم تحرکی و بی هدف بودن اوست.
- اختلالات جنسی نیز در نوجوانانی که دچار استرس هستند بسیار رایج است.
- استرس نوجوانان باعث می شود تا فرد هیچ علاقه ای به انجام مسئولیت های زندگی نداشته باشد و در واقع به قوانین آشنا نباشد.
- از دیگر علائم استرس در نوجوانان نا امیدی است. این موضوع بسیار خطرناک است. به همین دلیل باید تمام سعی تان را بکنید تا برای او انگیزه ایجاد کنید.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: روش های انگیزه مند کردن نوجوانان، مشاوره کودک و نوجوان
راه های درمان استرس نوجوانان
1.کارهایی انجام بدهید که از آن لذت ببرید
از موردی که در کاهش استرس نوجوانان تاثیر بسیار زیادی دارد این است که اجازه دهید کارهایی انجام دهند که از آن لذت می برند. نوجوانان عزیز سعی کنید علاقمندی های خود را شناسایی کرده و آنها را به صورت لیست در بیاورید تا هر روز یکی از آنها را انجام دهید. والدین نیز می توانند در این کار به فرزندشان کمک کنند. انجام این کارها استرس نوجوانان را کمتر کرده و در واقع هواس آنها را به استرس پرت خواهد کرد.
بیشتر بخوانید : روانکاوی فردی ، درمان اضطراب ، درمان افسردگی
2. وقت خود را با دوستانتان بگذرانید
در ابتدا این نکته را عرض کنیم که در انتخاب دوست نهایت دقت را به کار گیرید. دوست خوب شما را از پرتگاه به اوج می کشاند و البته بر عکس این نیز وجود دارد. دوستان خوب و شوخ باعث می شود مشکلات زندگی تان را کاملا از یاد ببرید. خانواده ها نیز در این کار می توانند به شما کمک کنند اگر دوستانتان را می شناسند آنها را به خانه دعوت کنند و با این کار هم آنها را می شناسند و هم باعث عوض شدن روحیه فرزندشان خواهد شد.
3.محیط و دکوراسیون خانه را عوض کنید
والدین عزیز درباره دکوراسیون از فرزندشان کمک بگیرند تا به هر نحوی که شده بتوانند قدمی در کاهش استرس نوجوانان بردارند. مطمئنا تغییر محیط و فضای خانه و اتاق می تواند در روحیه او نقش بسیار مثبتی داشته باشد. سعی کنید در خانه از رنگ های شاد و سفید استفاده کنید و وسائل خانه را شلوغ نچینید شاید به نظرتان بی ربط باشد اما از لحاظ روانشناسی ثابت شده که رنگ های شاد خصوصا رنگ های های سفید و صورتی می تواند در روحیه افراد خانه نقش بسیار موثری داشته باشد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: روان شناسی نوجوانان
والدین عزیز برای کاهش استرس نوجوانان چه اقداماتی باید انجام دهند؟
4. به حرف های نوجوانان گوش دهید
بچه ها در دوران بلوغ نیاز دارند بیشتر شنیده شوند. سعی کنید به آنها توجه بیشتری داشته باشید. صحبت هایشان را گوش کنید. در مورد مسائلی که آنها را آزار می دهد صحبت کنید و آنها را کمک کنید. در این حالت نوجوان نیاز به پشتیبانی و حمایت دارد. این محبت و توجه را از او نگیرید که بسیار مهم است.
5.تقویت مهارت های نوجوانان
از دیگر کارهایی که در کاهش استرس نوجوانان می توانند انجام می دهند این است که مهارت های او را تقویت کنید.
مهارت های زندگی و مهارت های روحی و روانی او را تقویت کنید. به عنوان مثال می توانید به او یاد دهید که چگونه از لحاظ روحی خود را تقویت کنند. به او بیاموزید که مدام با خود تکرار کنند که همه چیز درست می شود. زندگی آینده من عالی خواهد شد. من از پس مشکلاتم بر خواهم آمد. من حق ندارم نا امید شوم. هیچ چیز نمی تواند مرا از پا دربیاورد. من سعی میکنم تمام کارهایم را بی عیب و نقص انجام دهم. تکرار این جملات می تواند در کاهش استرس نوجوانان کمک بسزایی کند و سلامت روانی او را تضمین نماید.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: بد اخلاقی نوجوانان
6.تشویق نوجوانان
و مورد آخر که یکی از پرکاربردترین روش ها برای مقابله با استرس نوجوانان است تشویق آنها در زندگی است. روحیه دادن به نوجوانان می تواند در کاهش استرس نوجوانان نقش بسیار مهمی داشته باشد. سعی کنید روی نقاط قوت آنها تمرکز کنید و آنها را تقویت کنید. نقاط ضعف آنها را نیز شناسایی کرده و سعی کنید با حمایت خود آنها را برطرف کنید.