ترس در کودکان به عوامل زیادی بستگی دارد. دلایل ترس کودکان را میتوان به طور کلی به موقعیت ها و نوع رفتار والدین و موقعیت های اجتماعی نسبت داد. برای درمان ترس در کودکان بهتر است ابتدا علت ترس درک شود و سپس براساس نوع ترس، از مشاوران کودک و روان شناسان کمک گرفت. زیرا ممکن است بعضی از این ترس ها در آینده باعث اختلالات روحی و روانی کودک شده و در زندگی آینده او تاثیرات بدی بگذارد.
دلایل ترس کودکان
سیستم عصبی و مغز کودک
سیستم عصبی کودک و همچنین رشد مغزی او یکی از مهمترین دلایل ترس کودکان است. زیرا در دو سال اول زندگی، سیستم عصبی و مغز او مدام در حال رشد است و واکنش های او نسبت به اطرافش بسیار بیشتر میشود. به همین دلیل قدرت پردازش او بسیار حساس شده و سریع موضوعات جدید را در ذهن خود حلاجی می کند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: با کودک ترسو خود چه کنیم؟
قدرت درک کودک بالا می رود
از جمله دلایل ترس کودکان قدرت درک و پردازش او نسبت به محیط است. به عنوان مثال در سنین نوزادی اگر حیوانی از کنار او رد شد او متوجه نمی شود ولی همین که بزرگ شد رفته رفته واکنش او به نسبت به آن حیوان بیشتر شده و از آن حیوان بسیار وحشت می کند. همچنین کودک در ماه های اول زندگی خود فکر می کند اگر شی را جلوی چشمش مخفی کردند و به او بگویند آن شی وجود ندارد کودک فکر می کند که این شی دیگر وجود خارجی ندارد اما همین که کمی بزرگتر شد متوجه می شود که این اشیا وجود دارند. پس ذهن و فکرش مدام درگیر این جریان شده و باعث ترس در وجود او خواهد شد.
محرک های محیطی
از جمله دلایل ترس کودکان وجود محرک های محیطی است. این محرکها شامل فریاد و جدایی و هیولا و ماسک و ترس از موجودی وحشتناک، تاریکی و تنهایی و …. است.. حتی بسیاری از کودکان شجاع که از چیزی نمی ترسند در گذر زمان به دلیل روز اتفاقات خاصی مانند تصادف تا آخر عمر از سفر کردن با وسیله نقلیه خاصی می ترسند. این ترس همیشه و ثابت در وجود آنها می ماند و تبدیل به فوبیا می شود. متاسفانه نمیتوان تمام محرک های محیطی عامل ترس کودک را از او دور کرد ولی با آموزش های خاصی میتوان اثر آنها را در ذهن و روان کودک کمتر کرد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: از جامعه می ترسم بابا … اضطراب اجتماعی
دور بودن از والدین
یکی از مهمترین دلایل ترس کودکان که بسیار مهم است دور ماندن از والدین است. هیچ کودکی در این دنیا وجود ندارد که بدون آغوش پدر و مادر بتواند زندگی راحت و آرامی داشته باشد. متاسفانه کودکانی که از این نعمت محروم هستند یا کودکانی که والدینشان از هم جدا شده و فرصت دیدن آنها را ندارند زودتر در معرض خطر ترس و فوبیا قرار می گیرند. گاهی آغوش مادر و پدر می تواند بهترین راه حل برای اختلافات روحی و رفتاری کودک باشد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: تاثیر شاغل بودن بر تربیت کودک
ترساندن کودک
از دلایل ترس کودکان می توان به ترساندن اشاره کرد. بعضی اوقات والدین برای اینکه کودک خود را آرام کنند او را می ترسانند. مثلا می گویند اگر این کار را تکرار کنی لولو را صدا می کنم. بدون اینکه بفهمند این رفتار آنها چه آثار مخربی بر روی ذهن کودک دارد. کودک در تنهایی خود مدام منتظر این موجود ساختگی است. یا بعضی از کودکان همیشه پشت سر خود را نگاه می کنند و فکر می کنند این موجود پشت سرشان است و می خواهد به او آسیب بزند. شاید تا پایان عمر این ترس در سر آنها بماند..
سن
سن نیز می تواند از دلایل ترس در کودکان باشد. هر چه سن کودکتان بالاتر می رود این ترس کاهش می یابد. اما در بعضی موارد این ترس ممکن است در سنین نوجوانی به دلایل مختلف اتفاق بیافتد. ترس در این سن بسیار جدی تر می شود و بسیار ناراحت کننده است. پس باید رفتارهای کودک خود را زیر نظر بگیرید و علت ترس را در او متوجه شوید و به سرعت آن را درمان کنید.
جنس
دختران نسبت به پسران ترسو تر هستند زیرا معمولا روحیه حساسی دارند. ولی پسران نسبت به دختران شجاع تر هستند به همین دلیل دختران نسبت به پسران بیشتر مورد آسیب های اجتماعی قرار می گیرند و ترس آنها را گاهی انقدر زیاد می شود که بیمار می شوند.
اجتماع
از جمله دلایل ترس در کودکان نوعی اجتماعی است که کودک در آن زندگی می کند. هر چه جو اجتماع آرام تر شود مسلما در روحیه کودک تاثیر مستقیم تری خواهد داشت. برعکس جوامع خشن و ناپایدار باعث ترس واضطراب مردم علی الخصوص کودکان آن اجتماع خواهد شد. درنظر دارید که کودکانی که در کشورهای جنگ زده زندگی می کنند از ترس کشته شدن والدین یا عزیزان خود می ترسند وهمیشه نگران هستند اتفاق بدی درزندگی آنها بیافتد. بنابراین اجتماع تاثیر مستقیمی در روحیه و روان کودکان آن اجتماع خواهد داشت.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: آموزش برقراری روابط اجتماعی به کودک
تجربه های گذشته
بعضی از کودکان به دلیل تجربیات تلخ گذشته و اتفاقات بدی که در زندگی شان افتاده همواره مضطرب هستند و مدام به آن فکر می کنند. به فرض مثال ممکن است یکی از اقوام کودک در صانحه رانندگی جان خود را از دست داده باشد. زمانیکه کودک این موضوع را متوجه می شود، هرزمانی که کودک این موضوع را متوجه می شود از این موضوع می ترسد که نکند این اتفاق برای آنها تکرار شود. این اضطراب و ترس سالها بر روی کودک باقی می ماند و بهتر است حتما برای درمان به روانشناس و یا مشاوره خبره مراجعه شود.
مشکلات خانوادگی
از جمله دلایل ترس در کودکان که امروزه هر روز در حال افزایش است ترس به دلیل تنش های خانوادگی و دعواهای پدر و مادر است. این کودک مداوم احساس نا امنی می کند و فکر می کند هر لحظه اتفاق بدی برای پدر و مادرش می افتد که بسیار ناراحت کننده است. والدین عزیز بدانند که می توانند در بیشتر رفتار های کودک نقش داشته باشند. شما والدین عزیز می توانید با رفتار خود زندگی شاد و با طراوتی برای کودک فراهم کنید و یا می توانید آثار نامطلوبی بر روی کودک داشته باشید.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: چالش های کودک طلاق چیست ؟
دلایل دیگر ترس در کودکان
- ژنتیک
- عدم اعتماد به نفس کودک
- بی توجهی نسبت به کودک
- انتخاب غلط در دوستیابی