رسوم و رسومات و آداب خواستگاری، در جامعه ما از عقبه و قدمت بسیار زیادی برخوردار می باشد. عموماً خواستگاری با حضور خانواده های هر دو طرف معنا و رسمیت اصلی خود را پیدا می کند. این امر به ویژه در فرآیند ازدواج، اهمیت و جایگاه بسیار بالای خانواده را در فرهنگ ما به خوبی منعکس می سازد.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست آنلاین پیش از ازدواج
گذشتگان معتقدند که رعایت ریز و درشت آداب خواستگاری و حضور خانواده ها در این فرآیند، علاوه بر رسمیت بخشیدن به خواستگاری، دوام و پایداری یک وصلت را دو چندان می سازد. بدون تردید، یکی از قدم های مهم برای ازدواج و تشکیل خانواده، فرآیند خواستگاری به حساب می آید. ناگفته نماند که جلسه خواستگاری در عین مهم بودن، از حساسیت های بسیاری نیز برخوردار می باشد. در صورتی که طرفین رابطه و همینطور خانواده های آنها، از یکدیگر شناخت کافی و لازم ندارند، بر اساس آداب خواستگاری مناسب است که ضمن مطرح کردن گرایش های اجتماعی و فکری خود، به بحث و تبادل نظر در مورد باورها و اعتقادات خود اقدام نمایند.
به طور کلی، پس از آشنا شدن اولیه پسر و دختر، برگزاری مراسم خواستگاری در دستور کار قرار می گیرد. بر همین اساس، خانواده ها بر اساس آداب خواستگاری و رسوم خانوادگی، برگزاری این مراسم را صورت می دهند. به طور معمول، ازدواج هایی که با موافقت و رضایت خانواده و همینطور حضور آنها رسمیت می یابد، از پایداری و دوام بیشتری بهره می برد.
مؤلفه های تاثیر گذار و حائز اهمیت در آداب خواستگاری
یکی از مؤلفه های بسیار مهم و اولین مرحله در آداب خواستگاری، تعیین و مشخص نمودن زمان خواستگاری می باشد. فرآیند تعیین زمان خواستگاری با صحبت و اتفاق نظر خانواده ها صورت می پذیرد. در این مورد شکل خاص و رسم ویژه ای به چشم نمی خورد. این مرحله به شکل غیر حضوری یا حضوری نیز موجودیت پیدا می کند.
از سوی دیگر، انجام فرآیند خواستگاری بدون هماهنگی از قبل، با در نظر گرفتن تشریفات مورد نظر خانواده دختر، ممکن است دشواری و مشقت هایی را برای دو طرف به وجود آورد. همچنین احتمال بروز سوء تفاهم و تعارض ها، در چنین شرایطی بسیار بالا می باشد. بر همین اساس و به منظور ارزش قائل شدن برای آداب خواستگاری، لازم است که ضمن تعیین زمان این مراسم، هماهنگی و برنامه ریزی های مورد نظر نیز در این زمینه به عمل آید.
معمولاً زمان خواستگاری را در ساعت های اولیه شب تعیین می کنند. چرا که در این ساعت ها، انجام این مراسم با حضور تمام اعضای خانواده ها رسمیت پیدا می کند. مرحله بعدی در باب آداب خواستگاری و پس از تعیین زمان، دیدار خانواده ها با یکدیگر در موعد مقرر شده می باشد. این دیدارها متناسب با طرز فکر خانواده ها می تواند به شکل های مختلفی عملیاتی شود. بر این اساس، برخی خانواده ها با بخش قابل ملاحظه ای از اقوام در این مراسم شرکت می کنند.
عده ای دیگر از خانواده ها نیز بر روی حضور بزرگان و اعضای اصلی خانواده تاکید دارند. بر همین اساس و هر حالت مزیت های مختص به خود را دارا می باشد. بنابراین، در خواستگاری های شلوغ از طرفین شناخت بهتر و کامل تری برای خانواده ها ایجاد می شود. در طرف دیگر، در خواستگاری های خلوت، آشنایی و شناخت از همدیگر به سهولت و راحت تر امکان پذیر می گردد.
نکاتی کاربردی و تاثیر گذار در مقوله آداب خواستگاری
در باب آداب خواستگاری، تعیین شرایط ازدواج نیز در مراسم خواستگاری انجام می گیرد. بر این اساس، تعیین مهریه و میزان آن نیز در این مراسم انجام می پذیرد. همچنین موضوعاتی که با توافق دو طرف و خانواده ها اجرایی می شود، نظیر اشتغال و محل زندگی طرفین نیز در مراسم خواستگاری مورد بحث و تبادل نظر قرار می گیرد.
از مسائلی که در آداب خواستگاری از درجه اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد، نوع پوشش و نحوه لباس پوشیدن دو طرف به شمار می رود. از آنجایی که نحوه لباس پوشیدن، هویت و شخصیت فرد را بازتاب می دهد، برخورداری از پوشش مناسب به ویژه در مراسم خواستگاری، بیش از پیش اهمیت و ضرورت می یابد. همچنین خواستگار باید از پوشیدن لباس های نامأنوس و نامتناسب با این مراسم پرهیز نماید.
احترام قائل شدن دختر و پسر برای یکدیگر، از دیگر نکات مهم در آداب خواستگاری محسوب می شود. داشتن چهره ای مرتب و تمیز و منظم بودن، سبب بالا رفتن شأن و شخصیت افراد می گردد. بردن گل به مراسم خواستگاری، می تواند سر منشأ بروز احساسات و عواطف مثبت میان طرفین گردد. همچنین این امر تاثیر گذاری بسزایی در آراستگی فرد از خود برجای می گذارد.
در گذشته و در باب آداب خواستگاری، مرسوم بود که دختر در جمع حضور نداشته باشد و فقط هنگام چای آوردن حضور خود را در مراسم اعلام می نمود. در حال حاضر و متاثر از تغییرات و تحولات به وجود آمده، حضور دختر در جمع هیچگونه منعی ندارد.
از دیگر مسائل قابل توجه در این زمینه، نحوه گل گرفتن از داماد می باشد. عده ای با گرفتن گل از داماد، آن را تقدیم پدر عروس می کنند. برخی دیگر نیز ضمن گرفتن گل از داماد، آن را به عروس پیشکش می نمایند. ورای همه این مسائل، از مهم ترین مسائل در آداب خواستگاری، شناخت درست طرفین از همدیگر می باشد. بر همین اساس و در مقوله آداب خواستگاری نباید فلسفه اصلی آن، فدای ظواهر و رسوم ظاهری شود.