یکی از مهم ترین مسئولیت های پدر و مادر وظیفه تربیتی آن هاست. فرزندان از همان لحظه ای که به دنیا می آیند تا زمانی که به بلوغ کامل عقلی و جسمی می رسند نیاز به مراقبت دارند. یکی از دغدغه های مهم والدین در تربیت فرزند کنترل دوران بلوغ و روابط او با دوستانش است. در این میان فرزند پسر شرایط خاص تری نسبت به دختران دارد. به دلیل اینکه نوجوان و جوان پسر وقت بیشتری را در بیرون سپری می کند لذا باید نسبت به رفت و آمدها و انتخاب دوستانش حساسیت بیشتری داشته باشید. در این مقاله قصد داریم در مورد روش های دور کردن فرزند پسر از دوستان ناباب بیشتر صحبت کنیم.
عواقب دوست شدن با دوستان ناباب را برای او توضیح دهید
از جمله روش های دور کردن فرزند پسر از دوستان ناباب این است که عواقب پر خطر دوستی با این افراد را به پسر خود توضیح دهید. متاسفانه 60 درصد از پسران ایرانی که با دوستان ناباب معاشرت دارند دچار اعتیاد به مواد مخدر هستند. به همین دلیل اولین توجیهی که می توانید برای فرزند خود بیاورید همین بحث اعتیاد به سیگار، قلیان و مواد مخدر است. به او بگویید و به اونشان دهید که عواقب هم نشینی با افراد نالایق و بی هدف، پرورش صفت های بد انسانی، مثل دروغگویی به پدر و مادر، پرخاشگری و عصبانیت، بی ادبی است و فایده دیگری برای او نخواهد داشت. البته در لحن کلام و صحبت خود دقت کنید.
برای او مثال بزنید
از جمله روش های دور کردن کردن فرزند پسر از دوستان ناباب که خیلی هم کاربردی و تاثیر گذار است نشان دادن افرادی است که با دوستان ناباب زندگی و آینده خود را خراب کرده اند. حتما هستند افرادی که در فامیل یا آشنایان در این گرداب گرفتار شده اند. سعی کنید به پسران خود توضیح دهید که علت مشکلات آن ها همنشینی با افراد نالایق و حسود است که نمی خواهند او را به هدفش برسانند. این نوع صحبت ها اگر با لحن دلسوزی و از سر دوست داشتن باشد قطعا تاثیر خود را خواهد گذاشت و جرقه ای در ذهن پسر شما ایجاد خواهد کرد.
با پسرتان روابط صمیمانه برقرار کنید
متاسفانه اشتباه اکثر والدین این است که حتما باید نصیحت ها و هشدار های زندگی را با زبان پرخاشگری و با زور به پسرشان گوشزد کنند. غافل از اینکه اگر همین جملات را ملایم تر و با محبت تر می گفتند 100 درصد اثر بهتری داشت. سعی کنید روابط خود را با پسرتان صمیمی تر کنید.
غرور پسرتان را درک کنید
می دانید که پسرتان به دلیل غرور زیادی که دارند سخت تر با والدین ارتباط برقرار می کنند. اما باید یخ آن ها توسط والدین شکسته شود. پسران باید این موضوع را درک کنند. برخلاف تصورات شما پسران بیشتر نیاز به محبت دارند.حس آرامش و امنیت آغوش خود را از آن ها دریغ نکنید. محبت و صمیمیت از مهم ترین روش های دور کردن فرزند پسر از دوستان ناباب است.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: گرایش جوانان به مواد مخدر
برای او بنویسید
گاهی حرفهایی را که نمی توانید به پسر خود رو در رو بگویید را برایش بنویسید. در بعضی موارد تربیتی شاید نوشتن تاثیر بهتری داشته باشد. می توانید با یک نامه و یا یک پیامک کوتاه او را قانع کنید که گشتن و رفت و آمد با دوستان بد چیزی جز بدبختی و فساد اخلاقی در پی نداشته باشد. دلیل این حرفتان را با منطق برای او شرح دهید. اجازه دهید پسران این نوشته ها را بررسی کند و از او بخواهید جواب آن را برایتان بنویسد یا به شما پیامک بزند. اگر اصرار دارد با دوستش ادامه دهد دلایلش را برای شما بگوید و شما را قانع کند. نوشتن نامه شاید به اندازه گفت و گوی رو در رو تاثیر نداشته باشد اما می تواند از روش های دور کردن فرزند پسر از دوستان ناباب به شمار برود که در جایگاه خود تاثیر خود را خواهد گذاشت. امتحان کنید.
برای مشاوره اعتیاد خارج از کشور می توانید از مشاورین متخصص رهیاب کمک بگیرید.
درباره اهداف آینده فرزندتان از او سوال هایی بپرسید
می توانید به فرزند خود بگویید هدف های آینده اش را برای شما شرح دهد. از او سوال کنید که می خواهد در آینده چه کاره شود؟ آیا می توانی مرا جلوی دوست و فامیل سربلند کنی؟ دوست داری در جامعه چه مقام و رتبه ای داشته باشی؟ آیا برای آن برنامه ریزی کرده ای؟ نظرت راجب یک شغل آبرومند چیست؟ فکر می کنی با این دوستانی که انتخاب کرده ای می توانی به این اهداف برسی؟ دوستانت در آینده ای که برای خود ترسیم کرده ای چه نقشی دارند؟ آیا به تو در این زمینه کمک خواهند کرد؟ این سوالات را از او بپرسید و منتظر جوابش باشید. نه اینکه مداوم او را شماتت کنید و به قول معروف تو سرش بزنید. این طرز صحبت اثر بسیار مهمی در فکر و ذهن پسرتان خواهد داشت وشاید جز بهترین روش های دور کردن فرزند پسر از دوستان ناباب خواهد بود.
با او لجبازی نکنید
پسر شما همین که به سن بلوغ می رسد دوست دارد خیلی چیز ها را امتحان کند و روابط آزادی داشته باشد. این جز خصوصیات بارز پسران است. به همین دلیل تربیت آن ها بسیار سخت تر می شود. در ابتدا اینکه به او احترام بگذارید. زیاد او را تحت فشار قرار ندهید. اگر مدام با او لج کنید ممکن است در اجتماع و خانواده سر خورده شود. باید با دوستان او آشنا شوید و آن ها را زیر نظر بگیرید و بررسی کنید.
اگر دوستان پسرتان را پسند نکرده اید باید با دوستان آن ها در جایی که پسرتان نیست صحبت کنید و به صورت محترمانه به آن ها بگویید که سعی کنند از پسرتان دور شوند یا بگویید که پسرتان باید به درس خواندن و هدف های آینده اش فکر کنند و شما نمیخواهید این فرصت را از او بگیرید. اجازه ندهید پسرتان لجبازی های خود را شروع کند. اگر مدام موی دماغ او شوید و همه جا دنبال او راه بیفتید زمینه ساز لجبازی و پرخاشگری او را فراهم کرده اید.
از تحقیر و توهین و مقایسه خودداری کنید
اگر دیگر روش های دور کردن فرزند پسر از دوستان ناباب این است که با کودک خود رفیق باشد. از تحقیر کردن و توهین کردن ومقایسه با پسران دیگر خودداری کنید و مدام به آن ها سر کوفت نزنید. زیرا علاوه بر اینکه شخصیت او را خرد می کنید او را افسرده کرده و باعث اختلالات رفتاری و شخصیتی او خواهید شد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: نوجوانان و مصرف روان گردان ها
از دیگر روش های دور کردن فرزند پسر از دوستان ناباب می توان به این موارد اشاره کرد:
- او را همانگونه که هست بپذیرید؛
- تا حدودی به او حق انتخاب بدهید؛
- او را با مشکلات زندگی و مسئولیت هایش آشنا کنید؛
- با او صمیمی شوید؛
- حس استقلال طلبی را در پسر خود تقویت کنید و او را مستقل بار بیاورید؛
- به او مسئولیت های زیاد دهید تا وقتی برای گشتن با دوستان بد نداشته باشد.