ترس واکنشی طبیعی در کودک است. به جرات می توان گفت که تمام کودکان ترس را در تمام دوران کودکی خود تجربه کرده اند و خاطرات ترسناک گذشته و احساساتشان همیشه در یاد و خاطرشان مانده است. شاید این موضوع به این دلیل است که نحوه برخورد و غلبه برخورد بر ترس های خود را آموزش ندیده اند. البته روانشناسان و مشاوران زیادی در مورد روش های غلبه بر ترس کودک نظریاتی داده و راهکارهایی ارائه کرده اند. به همین دلیل چکیده ای از این راهکارها در این مقاله ارائه می شود.
روش های غلبه بر ترس کودک
صحبت در مورد ترس کودک
اولین گام برای غلبه بر ترس کودک صحبت کردن درباره موضوعی است که او را می ترساند. سعی کنید با کودک خود دراین باره صحبت کنید. مخصوصا در مورد کودکان و نوجوانان درون ریز این مورد بسیار مفید است. البته صحبت کردن با کودک بهتر است در مقابل دیگران نباشد. سعی کنید با او در خلوت صحبت کنید. زیرا در این صورت کودک راحت تر حرفش را خواهد زد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: از جامعه می ترسم بابا … اضطراب اجتماعی
همدلی کردن با کودک
یکی از روش های غلبه بر ترس کودکان، همدلی کردن با کودک است. متاسفانه بعضی از والدین عادت دارند تا کودک در مورد موضوعی حرف می زند، او را مسخره می کنند و یا انکارش می کنند. خوب این واکنشی که شما نسبت به کودک خود دارید او را خجالت زده می کند و باعث می شود مشکل او بدتر شود. مثلا اگر کودک از هیولا یا تنهایی می ترسد به او بگویید که شما هم در گذشته این مشکل را داشته اید. با کمی مدیریت و غلبه بر ترس خود توانسته اید از پس این مشکل بر بیایید. این موضوع باعث آرامش کودک می شود.
کودک را در محیط ترسناک قرار ندهید
از دیگر روش های غلبه بر ترس کودک این است که او را در محیط های ترسناک قرار ندهید. خریدن عروسک های ترسناک و قرار دادن آنها در ویترین کودک باعث می شود احساس ترس در آنها بیشتر شود. حتی خریدن کتاب های ترسناک یا دیدن فیلم های مهیج و ترسناکی که برای کودکان ممنوع است باعث افزایش ترس و اضطراب کودک می شود.سخت گیری در این مورد از سوی والدین اشکالی ندارد. بلکه توصیه می شود. زیرا گاهی قرار گرفتن در یک محیط یا شرایط خاص ترسناک وحشتی در دل او ایجاد می کند که مدت ها به این خاطر بیمار می شود.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: با کودک ترسو خود چه کنیم؟
قدرت تخیل کودک خود را مدیریت کنید
شاید دیده اید که کودکانی که قدرت تخیل بسیار بالایی دارند زیاد درباره تخیلات خود صحبت می کنند. این موضوع کاملا مشخص است که چقدر درباره این موضوع خیال پردازی کرده اند. والدین عزیز به این نکته توجه کنند که بی توجهی، باعث این خیال بافی ها شده، طوری که گاهی غولی را که کودک در ذهن خود پرورش داده مدام او را آزار می دهد. به صحبت های او با صبر گوش دهید تا منشا تخیل او را پیدا کنید. بعد از آن سعی کنید که با خرید اسباب بازی های فکری، ذهن او را مشغول کنید. بازی با اعداد، بازی هایی مثل پانتومیم، حدس بزن و غیره باعث رشد فکری او شده و هم این تخیلات را از او دور می کند. حتی می توانید در ویترین اتاق کودک عروسک های زیبایی بگذارید تا ذهن او را به سمت زیبایی و چیزهای خوب جهان سوق دهد.
از تنبیه های بدنی و تنبیه های خشن خودداری کنید
یکی از روش های غلبه بر ترس کودک این است که او را تنبیه نکنید. متاسفانه دیده شده والدینی که تنبیه های سختی را برای کودک خود در نظر می گیرند کودکان ترسو و افسرده بار می آیند. این قبیل تنبیه ها باعث می شود کودک مدام اضطراب و استرس داده باشید و از والدین خود بترسد. او دائما مراقب کارهای خود است. اول اینکه والدین باید جدا از تنبیه بدنی خودداری کنند.
کودک را با ترس هایش روبرو کنید
از مهمترین روش های غلبه بر ترس کودک روبرو کردن او با ترس هایش است. خوب این موضوع چگونه اتفاق می افتد. فرض کنید مادر از سوسک می ترسد. اگر در جلوی کودک با ترس از سوسک روبرو شود یا او را بکشد کودک یاد می گیرد چگونه باید مبارزه کند. اینکه به او بگویید نترس و خودتان بترسید کودک قطعا نمی تواند آنگونه که باید با ترس هایش مقابله کند و اگر ببیند که شما با ترس تان می جنگید او هم از شما پیروی خواهد کرد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: انواع ترس در کودک
تمرین های کلامی و تکرار
یکی از کاربردی ترین روش های غلبه بر ترس، تمرین و تکرار کلماتی است که انگیزه کودک را برای مبارزه با ترسش بالا می برد. در این حالت بهتر است به او یاد دهید که «من از هیچ چیز نمی ترسم» «من شجاع ترین بچه دنیام» «موجوداتی که من از آنها می ترسم خیالی هستند» و از دست جملات انگیزشی باعث می شود که کودک ناخودآگاه با ترسش مبارزه کند. شاید در ظاهر عملی نباشد اما اگر این جملات را مدام برای او تکرار کنید قطعا نتیجه بخش خواهد بود.
هیجانات کودک را تخلیه کنید
والدین عزیز باید برای کودک این زمینه را فراهم کنند تا او بتواند به راحتی هیجانات و ترس هایش را تخلیه کند. زیرا اگر اجازه این کار را نداشته باشد این احساسات فوران زده و تبدیل به خیال پردازی می شود.کودکانی که زیر 4 سال نمی دانند که خوابی که دیده اند واقعیت است یا ناشی از تخیل آنهاست. شما والدین عزیز باید به کودک بگویید که این ها همه خواب است و وجود دارد. البته اگر این ترس ها و کابوس ها ادامه پیدا کند به روان شناس یا مشاوره کودک مراجعه کنید. اگر این کابوس ها و ترس های کودک ادامه دار شود باعث اختلافات روانی خواهد شد. اجازه ندهید این ترس ها ریشه دار شود.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: دلایل ایجاد ترس و اضطراب در کودکان
از دیگر روش های غلبه بر ترس کودکان می توان به این موارد اشاره کرد:
- کودک را به خاطر ترس هایش مورد غضب قرار ندهید یا او را سرزنش نکنید
- شجاعت را در کودک تشویق کنید
- درباره تجربیات ترس هایتان با آنها بیشتر صحبت کنید
- کودک را از محبت خود محروم نکنید
- با صدای بلند با کودک صحبت نکنید
خدمات مشاوره کودک مرکز روانشناسی رهیاب
مرکز مشاوره روانشناسی رهیاب با ارائه مشاوره خانواده و مشاوره روانشناسی آماده ارائه مشاوره کودک به هموطنان عزیز می باشد. شما می توانید هم به صورت تلفنی و هم حضوری از مشاوره مشاوران کودک مرکز استفاده کنید. هموطنان عزیز می توانند از سراسر کشور با استفاده از خط ثابت با مرکز تماس بگیرند و از مشاوره کودک تلفنی بهره مند شوند. همچنین عزیزان ساکن تهران می توانند هم به صورت تلفنی و هم به صورت حضوری با مراجعه به مرکز مشاوره رهیاب از خدمات مشاوره کودک از جمله روش های غلبه بر ترس کودک استفاده نمایند. کافیست از طریق زیر با ما تماس حاصل نمایید. همچنین مرکز مشاوره رهیاب در زمینه های زیر آماده ارائه مشاوره خانواده می باشد.