طلاق میتواند يكي از پرچالشترین اتفاقاتی باشد که برای هرکسی احتمال وقوع آن وجود دارد. جدا از اینکه این اتفاق بهخودیخود مسئله خوشایندی نیست چالشها و مسائل قانوني آن میتواند آن را به مشکلی سخت و طاقتفرسا تبدیل کند. خیلی از زوجینی که تصمیم به جدایی و طلاق میگیرند بهجای درگیرکردن خود در مسائل قانونی ترجیح میدهند از گزینه طلاق توافقی استفاده کنند. طلاق توافقی یا طلاق تفاهمی چالشهای کمتری نسبت به طلاق غیر توافقی دارد. اما طلاق تفاهمی چیست؟ چقدر طول میکشد؟ جلسات مشاوره طلاق توافقی به چه صورت است؟ برای آشنایی کامل با طلاق تفاهمی و مراحل آن تا انتهای این مطلب همراه ما باشید.
طلاق توافقی چیست؟
صورت عرف طلاق به این صورت است که یکی از طرفین برای طلاق اقدام میکند و طرف مقابل معمولاً برای طلاق رضایت ندارد. فردی که خواهان طلاق است باید به دادگاه برود و درخواست طلاق دهد و با این اقدام روند قانونی برای انجام پروسه طلاق و مشخصکردن حقوق طرفین شروع میشود. اما شکل دیگری از طلاق به نام طلاق تفاهمی وجود دارد که با روش قبلی متفاوت است. در این نوع طلاق هر دو طرف خواهان طلاق هستند و بر روی مسائل مختلف مثل مهریه، نفقه، اجرتالمثل، جهيزيه و حضانت فرزندان با هم به تفاهم ميرسند و سپس برای طلاق اقدام میکنند. جهت دریافت مشاوره طلاق خارج از کشور با همکاران ما در ارتباط باشید.
برای طلاق توافقی چه باید کرد؟
برای انجام طلاق بهصورت توافقی ابتدا باید هر دو نفر یا یکی از آنها درخواست طلاق را در سامانه نوبتدهی طلاق ثبت کنند. سپس در همان سامانه آنها را به یکی از مراکز غربالگری مشاوره ارجاع میدهند. مرکز غربالگری مشاوره پس از ثبت اطلاعات و دلایل زوجین برای طلاق، آنها را برای انجام مشاوره طلاق تفاهمی به یکی از مراکز مشاوره میفرستد.
اگر بعد از انجام جلسههای مشاوره طلاق تفاهمی زوجین همچنان به جدایی اصرار داشته باشند، گواهی تحت عنوان عدم انصراف از طلاق یا عدم امکان سازش دریافت میکنند و دادخواست آنها در دفتر خدمت الکترونیک قضایی ثبت میشود.
بعد از اینکه دادخواست آنها ثبت شد برای انجام پروسه طلاق به دادگاه خانواده فرستاده میشود. دادگاه برای رسیدگی به دادخواست آنها زمان تعیین میکند. در روز دادگاه باز هم زوجین را به مرکز مشاوره جهت سازش میفرستند و درصورتیکه سازش و مصالحه صورت نگیرد گواهی عدم سازش صادر میشود.
در مرحله بعد آزمایش بارداری برای خانم نوشته میشود و بعد از گذراندن این مرحله حکم طلاق صادر میشود. زوجین بعد از صدور حکم عدم امکان سازش و مدارک لازم دیگر ۳ ماه فرصت دارند تا به دفاتر ثبت ازدواج و طلاق مراجعه کنند و صیغه طلاق بین آنها جاری شود. بعد از گذراندن تمامی این مراحل افراد بهصورت توافقی از هم جدا میشوند.
طلاق تفاهمی و فوری به چه مدارکی نیاز دارد؟
مدارکی که در طلاق تفاهمی نیاز است شامل این موارد میشود:
- اصل شناسنامه
- اصل کارت ملی
- اصل یا رونوشت عقدنامه
- گواهی که از سمت مرکز مشاوره بهزیستی صادر شده است.
مشاوره طلاق توافقی در تهران
یکی از سوالاتی که برای زوجینی که میخواهند به صورت تفاهمی جدا شوند پیش میآید این است که مشاوره طلاق توافقی چگونه است. گذراندن جلسات مشاوره زوج یکی از شرایط طلاق تفاهمی و درواقع اجباری است. درحقیقت این جلسات با این هدف برگزار میشوند که اگر کوچکترین امیدی برای حفظ زندگی زناشویی زوجین وجود داشته باشد از دست نرود. گاهی اوقات زوجین به این نتیجه میرسند که باید از هم جدا شوند اما در جلسات مشاوره طلاق توافقی متوجه میشوند که هنوز امیدی برای ادامه زندگی مشترکشان وجود دارد و میتوانند مشکلات را به کمک یک مشاور حرفهای حل کنند.
علاوه بر این خیلی از زوجینی که برای طلاق تفاهمی اقدام میکنند اطلاعات درستی از روند آن و شرایط پس از طلاق ندارند. مشاوره طلاق تفاهمی به آنها کمک میکند که شناخت بیشتری از شرایط طلاق توافقی و پروسه آن پیدا کنند و واقعبینانهتر این مسیر را طی کنند.
در مشاوره طلاق توافقی چه بگوییم؟
مشاوره طلاق تفاهمی در یک بازه زمانی ۴۵ روزه انجام میشود. حداقل باید ۳ جلسه برگزار شود اما به طور میانگین حدود ۵ جلسه برای زوجین برگزار میشود. در این جلسات مشاور طلاق تمامی صحبتهای زوجین را میشنود و بهدقت مشکل آنها را بررسی میکند.
مشاور ابتدا سعی میکند که با ارائه راهکار به حل مشکل آنها کمک کند. درواقع جلسه مشاوره طلاق تفاهمی این فرصت را به زوجین میدهد که در یک محیط بیطرف و در حضور یک متخصص مشکلات خود را بیان کنند.
باتوجهبه اینکه طلاق تفاهمی سریعتر از طلاق غیر تفاهمی انجام میشود ممکن است افراد بعد از طلاق پشیمان شوند. برای همین مشاوره این فرصت را به آنها میدهد که برای یکبار دیگر به زندگی مشترکشان فکر کنند و امکان سازش و حل مشکلات را بررسی کنند.
اگر مشاور تشخیص دهد که امکان سازش بین زوجین وجود ندارد روند طلاق تفاهمی را برای آنها شرح میدهد. علاوه بر این دو طرف در حضور مشاور بر سر حقوق مالی و غیرمالی خود به توافق میرسند. در جلسات مشاوره زوجین باید راجع به حقوق خود اعم از مهریه، نفقه، حضانت فرزند و باقی موارد به طور دقیق صحبت کنند و تکلیف همه چیز را مشخص کنند و به توافق برسند. بعد از اینکه به توافق رسیدند مشاور به آنها گواهی عدم امکان سازش میدهد.
هزینه مشاوره طلاق توافقی چقدر است؟
هزینه مشاوره طلاق تفاهمی در هر شهری متفاوت است و هر یک از زوجین سهمی در پرداخت آن دارند.
مشاوره طلاق توافقی چقدر طول میکشد؟
مدت زمانی که جلسات مشاوره خانواده طول میکشد به ازدحام مرکزی که جلسات در آن برگزار میشود بستگی دارد. این مدت از ۴۵ روز تا ۳ ماه متغیر است. علاوه بر این تعداد جلسات به عواملی همچون شدت مشکلات و میزان احساسات بین طرفین نیز بستگی دارد.
همانطور که گفته شد هدف اصلی مشاوره طلاق تفاهمی این است که زوجین بتوانند اشتباهات خود را ببینند و مشکلات را حل کنند. گاهی در جلسات مشخص میشود که شدت مشکلات کم است یا هنوز احساسات بین طرفین زیاد است و در نتیجه با تعداد جلسات کم مثلا ۲ یا ۳ جلسه زوجین از طلاق منصرف میشوند.
آیا کودکان نیز به مشاوره طلاق نیاز دارند؟
در جریان طلاق یکی از کسانی که خیلی آسیب میبینند کودکان هستند. کودکان علاوه بر اینکه بهخاطر طلاق از زندگی همراه با هر دوی والدین خود محروم میشوند، با درگیرشدن در پروسه طلاق بدون آنکه خود بخواهند مجبور به تحمل فشارهای روانی زیادی میشوند.
این فشارهای روانی هم در شرایط کنونی فرزندان خود را نشان میدهند و هم در آینده میتوانند زمینهساز ابتلای فرزندان به انواع مشکلات روانی جدی شوند. به زوجینی که فرزند دارند توصیه میشود که با درگیرشدن در پروسه طلاق از فرزندان خود غافل نشوند و از مشاوره برای توضیح طلاق خود و تغییراتی که پس از طلاق در شرایط زندگی فرزندان به وجود میآید کمک بگیرند تا فرزندان آنها کمترین آسیب را ببینند.
و در آخر باید بدانید همانطور که ازدواج یک انتخاب مهم است، طلاق هم یک انتخاب مهم بهحساب میآید و باید به چگونگی انجام این انتخاب هم دقت داشته باشید تا کمترین آسیب را ببینید.
سؤالات متداول در خصوص مشاوره طلاق توافقی
هدف از مشاوره طلاق تفاهمی این است که فرصت سازش و حل کردن مشکلات به زوجین داده شود و ازآنجاییکه ممکن است خیلی از زوجین شتابزده برای طلاق اقدام کرده باشند دادگاه انجام این مشاوره را اجباری کرده است.
پروسة هلاق تفاهمی به علت تفاهم داشتن بر سر مسائل مختلف خیلی سریعتر از طلاق غیر توافقی انجام میشود. مدتزمان طی شدن پروسه جدایی در این نوع طلاق بین ۳ تا ۶ ماه متغیر است.
خیر. زوجین باید بابت انجام این جلسات هزینه پرداخت کنند.
تعداد جلسات به عوامل متعددی بستگی دارد که در متن مقاله توضیح داده شده است اما به طور میانگین ۵ جلسه است. آیا میشود بدون انجام مشاوره طلاق تفاهمی هم پروسه طلاق را انجام داد؟
طلاق تفاهمی یا توافقی چقدر طول میکشد؟
آیا جلسات مشاوره طلاق تفاهمی رایگان است؟
مشاهرة طلاق تفاهمی چند جلسه دارد؟