خشم کودکان را نمی توان از بین برد اما می توان آن را مدیریت کرد. مدیریت خشم در کودکان کار ساده ای نیست اما به نحوی می توان آن را کنترل کرد. این نکته را در نظر داشته باشید که خشم کودک در روابط نزدیک و دوستانه و محیط خانواده فرصت بیشتری برای بروز دارد پس وظیفه اصلی کنترل آن به عهده والدین است.
در این مقاله قصد داریم راه هایی را برای کنترل خشم و مدیریت خشم در کودکان به شما بیان می کنیم.
بهتر است هر خانواده یک روش خاص برای مدیریت خشم در کودکان شان داشته باشند. گاهی بهتر است کودک را در جریان بعضی از مشکلات کوچک خانواده قرار دهید تا کودک شما و خانواده را بیشتر درک کند. برای برخورد با کودک خشمگین یک قانون خاص داشته باشید. هر خانواده بر حسب شرایط کودک و در زمان خشمگین شدن او یک قانون خاص وضع کند.
مثلاً اگر کودک به هر دلیلی خشمگین شد و حاضر به صحبت کردن و آرام شدن نبود او را در اتاق مدتی تنها بگذارید و اجازه خارج شدن را ندهید تا به اشتباه خود پی ببرد. اگر دوباره این کار را ادامه داد 1 یا 2 ساعت به او غذا ندهید.
حتما سعی کنید این برخورد با رعایت احترام کامل باشد. فراموش نکنید شما الگوی کودک خود هستید. البته اگر کودک بسیار عصبانی شد در ابتدا با او حرف نزنید زیرا اوضاع را بدتر می کند. در ابتدا سکوت کنید و بعد راهکارهای آرام کردن او را یکی پس از دیگری امتحان کنید.
نقاشی درمانی
سعی کنید در زمان عصبانیت به او دفتر نقاشی بدهید و بگویید چیزی که باعث شده او عصبانی شود را بکشد. نقاشی کشیدن در آرام کردن کودک نقش اساسی دارد. بعد مداد رنگی ها را به او بدهید و به او بگویید از رنگ های شاد برای نقاشی خود استفاده کند.
گاهی کودک از یک شخصیت کارتونی خوشش می آید، سعی کنید نقاشی آن را بکشید و اگر نمی توانید از اینترنت الگو برداری کنید و از این نقاشی چند کپی بگیرید و هر زمان که کودک عصبانی شد نقاشی را جلوی او بگذارید و از او درخواست کنید تا آن را رنگ کند. این روش یکی از بهترین روشهای آرام کردن کودک است.
بازی درمانی
کودکان 3 تا 12 سال معمولا بر اساس شرایط خانوادگی و محیطی رفتارهای پرخاشگرایانه ای با با همسن و سالان خود دارند. در این مقاله سعی می شود راهکارهای کاربردی را برای مدیریت خشم در کودکان و پیشگیری از رفتارهای زشت کودکان به شما آموزش دهد. یکی از این روش ها بازی درمانی است.
از خدمات مشاوره کودک مرکز مشاوره رهیاب، بازی درمانی است. شما می توانید با بازی درمانی بسیاری از مشکلات کودک دلبندتان را حل کنید.
ترکاندن حباب های پلاستیکی
ترکاندن حباب های پلاستیکی یکی از روش های کنترل خشم در کوکان است. وقتی کودکتان عصبانی می شود برای خالی کردن خشم از او بخواهید تا 10 حباب بترکاند. در همین حین بگویید دیدی چطور خشم از سر انگشتت بیرون آمد؟ به او تلقین کنید که خشم در حال بیرون رفتن از بدنش است. به کودک بگویید وقتی حباب می ترکانید خشم مانند حباب به هوا می رود و باعث می شود او آرام شود.
گاهی عصبانیت کودک به حدی زیاد است که دوست دارد تمام حباب های پلاستیکی را بترکاند. به او این اجازه را بدهید. پس از اینکه عصبانیت او برطرف شد سعی کنید با او صحبت کنید تا در مورد علت خشمش برای شما بگوید.
بادکنک بازی
در ابتدا به کودک بیاموزید بادکنک نشان دهنده بدن انسان است و خشم کودک بادی است که به داخل بادکنک می دمد. از او بخواهید هر چه می تواند در فوت کند و بادکنک را باد کند و در آن را ببندد. سپس بادکنک را به هوا بفرستید و یا آن را بترکانید. به او بگویید آیا راه بهتری برای کنترل خشم نبود؟
بازی دست زدن و پا کوبیدن
زمانی که کودکان خشمگین شد برای او آهنگ شادی بگذارید و به او بگویید دست بزند و پا بکوبد. البته کسانی که در آپارتمان ها زندگی می کنند بهتر است مراعات همسایه را بکنند و کودکشان را به پارک ببرند و این بازی را بکنند. بعد از یک دقیقه کودک شما تخلیه روحی می شود.
بازی با خمیر برای مدیریت خشم در کودکان
این بازی برای کودکان 2 تا 10 سال مناسب است. ور رفتن با خمیر یکی از راه های کنترل خشم در کودکان حتی بزرگسالان است. امروزه خمیرهای بهداشتی در رنگ های زیبا به بازار آمده است که کودک نه تنها با حس لامسه خود از آن لذت می برد بلکه رنگ های شاد آن باعث می شود در روحیه کودکتان تاثیر بسیار خوبی بگذارد.
حباب درست کردن
یکی دیگر از راه های مدیریت خشم در کودکان درست کردن حباب با تنفس است. زمانی که کودک عصبانی شد سعی کنید به او یاد دهید و حباب بسازد و بعد آن را بترکاند. به او بگویید حباب خشم است و ترکاندن آن از بین بردن خشم. کودک با این روش کاملا تخلیه می شود.
بازی های گروهی برای کودکان 8 تا 13 سال
بازی های گروهی بسیار برای کودک جذاب است و باعث می شود اجتماعی شود. این بازی به این صورت است. یک جعبه متوسط انتخاب می کنید و کاغذهای کوچکی را به کودک می دهید. به کودک خود بگویید علت عصبانیت خود را بر روی کاغذ بنویسد یا شکل آن بکشد. نوشته ها را بر روی کاغذ بچسبانید.
پس از آن بر روی کاغذ های کوچک چند جمله نیمه تمام مانند: من به این دلیل عصبانی هستم که … دفعه بعد زمانی عصبانی می شوم که … وقتی عصبانی می شوم قیافم … بهترین کار وقتی عصبانی میشم اینه که … بعد از آن بچه ها به نوبت کارت ها را بر می دارند و جملات را کامل کرده و برای هم می خوانند. بازی بهترین روش ارتباط برقرار کردن با کودکان و بهترین روش مدیریت خشم در کودکان است.