همه ما این را شنیدهایم که، «موسیقی برای روح خوب است». اما، شواهد حاصل از تحقیقات روانشناسی درباره موسیقی درمانی، نشان میدهد که موسیقی برای سلامت جسمی افراد هم مفید است. مطالعات بسیاری در زمینه روانشناسی وجود دارد که نشان میدهد «موسیقی درمانی» تأثیر مثبتی بر طیف وسیعی از شرایط جسمی و روانی از جمله اختلال دمانس، اضطراب، افسردگی و سرطان دارد.
موسیقی درمانی چیست؟
قبل از ورود به موضوع بهتر است بدانیم که موسیقی درمانی چیست. موسیقی درمانی خدماتی است که توسط مراقبین در بیمارستانها، مراکز درمانی بلندمدت و حتی کلینیکهای سرپایی ومشاوران روانشناسی ارائه میشود. هدف این است که از طریق تجربیات موسیقی مانند بداهه نوازی، آواز خواندن، گوش دادن، بحث و انتقال به موسیقی، سلامت روان افراد را افزایش یابد.
خلاصهای از شواهد جدید تحقیقات روانشناسی در زمینهی موسیقی درمانی:
تأثیر موسیقی درمانی بر روی بزهکاران (۲۰۱۶)
این تحقیق روانشناسی نشان میدهد که موسیقی درمانی در بهبود سلامت روانی افرادی که در زندان هستند، موثر است. تجزیه و تحلیل پنج مطالعهی روانشناسی نشان داد که موسیقی درمانی عزتنفس و عملکرد اجتماعی بزهکاران را ارتقا داده و بهبود میبخشد. زندانیانی که در بیش از 20 جلسه موسیقی درمانی حضور داشتند، سطح اضطراب و افسردگیشان کاهش یافت.
تأثیر موسیقی درمانی بر افراد مسن
تحقیقات روانشناسی نشان میدهد که موسیقی درمانی میتواند به کاهش افسردگی در افراد مسن کمک کند. تجزیهوتحلیل 19 نمونه نشان میدهد که موسیقی درمانی همراه با یک درمان استاندارد، به تنهایی میتواند افراد مسن مبتلا به افسردگی را بهبود بخشد.
تأثیر موسیقی درمانی بر افراد مسن مبتلا به زوال عقل (۲۰۱۷)
در یک بررسی بزرگِ روانشناسیِ منتشر شده در ماه می سال 2017، مشخص شد که موسیقی درمانی به بهبود افراد مسن مبتلا به زوال عقل کمک فراوانی میکند. تجزیه و تحلیل 34 مطالعه روانشناسی، بر روی 1800 نفر، نشان داد که موسیقی درمانی باعث کاهش اختلالات رفتاری و اضطراب میشود. و عملکرد شناختی، افسردگی و کیفیت زندگی افراد را بهبود میبخشد.
تأثیر موسیقی درمانی بر روی کودکان (۲۰۱۳)
مطالعات روانشناسی نشان میدهد کودکان پذیرش شده در بخش اورژانس که در طول مراحل معمول پذیرش در اورژانس به موسیقی گوش میدادند، کمتر دچار پریشانی میشدند. در این کودکان، نسبت به کسانی که به موسیقی گوش نمیدادند، نمرات درد کمتری گزارش شده است.
تأثیر موسیقی درمانی بر روی بیماران سرطانی (۲۰۱۱)
در یک مطالعهی روانشناسی که توسط کتابخانههای کوچران منتشر گشت. مشخص شد که موسیقی درمانی و مداخلات پزشکیِ مبتنی بر موسیقی، میتواند به بهبود بیماران سرطانی کمک کند. این بررسی شامل 30 مطالعه با بیش از 1800 شرکتکننده است. در یکی از این نمونهها، مشاوران و درمانگرانِ آموزش دیده در زمینه موسیقی، جلساتی را با بیماران برگزار میکردند.
در یک نمونهی دیگر کارکنان بیمارستان از پخش موسیقیِ ضبط شده استفاده نمودند. این بررسی نشان میدهد که موسیقی درمانی به کاهش بیشتر اضطراب کمک میکند. همچنین باعث تاثیر مثبت بر درد، خلق و خو، کیفیت زندگی، ضربان قلب، میزان تنفس و فشار خون میشود. پا نوشت: شواهد فراوانی وجود دارد که نشان میدهد، استفاده از موسیقی درمانی در مراکز مراقبتهای بهداشتی، آرامش بیماران را فراهم میکند. با توجه به اینکه برای گوش دادن به موسیقی، عوارض جانبی منفی وجود ندارد، قطعا این نوع درمان ارزشمند است.