روابط بین فردی فرایندی است که در آن انتقال اطلاعات و احساسات صورت می گیرد و این احساسات و اطلاعات را با افراد می توانیم در میان بگذاریم. در واقع تعریف ارتباط عبارتست از هر گونه تعاملی که میتواند شامل انتقال پیام باشد. در مهارت روابط بین فردی به موضوعاتی مثل گوش کردن، دوست یابی، همدلی کردن، حل مشکل، احترام گذاشتن و کار گروهی و … می پردازیم. یکی از مهمترین اجتماعاتی که روابط بین فردی مناسب باید مد نظر قرار گیرد، خانواده است. در بسیاری از مواقع مشکلات مراجعان برای مشاوره خانواده، در واقع مشاوره روابط بین فردی است.
عوامل تاثیر گذار در روابط بین فردی
کار گروهی
از ویژگی های کار گروهی تقویت همکاری، همدلی، همفکر بودن و هماهنگی بیشتر بین اعضای گروه می باشد. این عنوان تقویت روابط بین فردی اعضای گروه را بیش از پیش فراهم می کند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: چگونه همدلی خود را افزایش دهیم
مهارت های حل مشکل گروهی
این عنوان شامل مهارت هایی هستند که با صمیمیت و همدلی بودن و تبادل نظر موجب راضی نگه داشتن همه ی افراد گروه و حل مشکلات و تداوم آنها را نشان می دهد.
احترام گذاشتن
یعنی پذیرفتن و گرامی داشتن بی قید و شرط دیگران. با دیگران بگونه ای رفتار کنیم که احساس کنند برایشان ارزش و احترام قائل هستیم. یکی از نشانه های احترام گذاشتن، رعایت قواعد و مقررات موقعیتی است که در آن قرار می گیریم.
اهمیت دادن
ما باید بتوانیم به احساسات، نیازها و خواسته های فرد مقابل توجه داشته باشیم. زمانی روابط بین فردی تقویت می شود که با توجه به توان و ظرفیت خود، در مقابل عملکرد های دیگران رفتار مناسبی داشته باشیم.
اشاره و نکته ها
- سعی کنیم در ارتباط، شروع کننده ی خوبی باشیم مثل گفتن سلام. احوال پرسی گرم. تاثیر گذاری مثبت اولیه و فشردن دست فرد مقابل.
- در هنگام صحبت کردن. سخنان یکدیگر را قطع نکنیم.
- در روابط بین فردی علاوه بر کلام، از روش های غیر کلامی مانند: (گوش کردن، نگاه کردن، استفاده از ژست ها و چهره ها، ایماء و اشاره و… ) به خوبی استفاده کنیم.
- در هنگام صحبت، از قضاوت در مورد رفتار فرد مقابل، پرهیز کنیم. مانند ( اگر این کار را نمیکردی، این طور نمیشد-خب. تقصیر خودت بوده و…) به جای استفاده از این عبارت میتوانیم بگوییم «بهتره مسئله را یک بار دیگر مرور کنیم»
- هنگام صحبت کردن، مطالب خود را واضح و روشن بیان کنیم و مطمئن شویم که شنونده فرصت سوال کردن یا اظهار نظر کردن را دارد. سعی کنیم خود را جای شنونده قرار دهیم و احساسات او را در نظر بگیریم.
- برای ادامه ی یک ارتباط خوب از تمجید و تحسین مناسب و به جا استفاده کنیم مانند (خوشحالم با شما هم صحبت شدم. خیلی خوب گفتید. آفرین. من هم با شما موافقم. و…)
- از تحقیر، سرزنش و توهین دیگران خودداری کنیم. مانند (تو اصلا نمیفهمی. هنوز بچه هستی. بگو بزرگترت حرف بزنه. و…)
- شنونده ی خوبی باشیم برای دیگران. آنها را تشویق کنیم تا راجع به خودشان صحبت کنند. مانند (نظر شما چیست؟ شما چه فکر میکنید؟ احساست را بگو. و…)
در روابط خود با دیگران به نکاتی باید توجه کنیم
- تصمیم بگیریم که چه چیزی از آنان بخواهیم.
- چگونه رفتاری باید با ما داشته باشند.
- مرزهای مطلوب خود را مشخص و به اطلاع آنان برسانیم.
- قبل از آنکه دیگران را مقصر بشناسیم، تلاش کنیم تا نقاط قوت و ضعف خود را مورد مشورت قرار دهیم.
- و هر چه اطلاعات ذهن ما بیشتر باشد، وسعت دید بیشتری خواهیم داشت.
شما برای آگاهی بیشتر از نکات لازم در روابط بین فردی و مشاوره مشکلات و اختلالات ارتباطی می توانید با مشاوران ما تماس بگیرید. مشاوران روانشناسی و خانواده ما آماده خدمت رسانی به شما هموطنان عزیز می باشد. کافیست از طریق زیر برای مشاوره تلفنی و حضوری اقدام نمایید.
مهارت های ارتباطی لازم برای ایجاد روابط بین فردی
در یک تقسیم بندی جامع و کارآمد میتوان کل مهارت های ارتباطی را به 3 دسته ی زیر تقسیم کرد:
- مهارت های گوش دادن
- مهارت های ابراز دجود
- مهارت های حل تعارض و اختلاف
مهارت های گوش دادن
به این دلیل مهارت های گوش دادن را در ابتدا اشاره کرده ایم که مهمترین مورد از بین مهارت های روابط بین فردی محسوب می شود. این مهارت ها ما را در فهم واقعی گفته های دیگران توانمند می سازد. با درست به کار بردن مهارت های گوش دادن، طرف مقابل احساس می کند که مشکلات و احساساتش به درستی درک شده اند.
خواندن این مطلب با موضوع روش صحیح گوش دادن به همسر را یاد بگیریم به شما توصیه می شود.
مهارت های ابراز وجود
ابراز وجود شامل تمام رفتارهایی می شود که می توانیم نیازها و ویژگی های شخصیتی خود را به وسیله ی آنها بیان کرده و نشان دهیم. این مهارت ها که شامل رفتارهای کلامی و غیر کلامی است باعث حفظ احترام ما در رسیدنمان به خواسته هایی که داریم می شوند. تفاوت این رفتارها با سایر روش هایی که ما را به خواسته هایمان می رسانند این است که هیچ گونه فریبکاری، تقلب، سوء استفاده، زورگویی و کنترل دیگران در آنها وجود ندارد.
مهارت های حل اختلاف و تعارض در روابط بین فردی
دسته ای از روانشناسان مهمترین مهارت در روابط بین فردی را توانایی حل تعارض می دانند. انها معتقدند که به دلیل تفاوتهای اجتناب ناپذیری که حتی بین شبیه ترین و صمیمی ترین افراد نیز وجود دارد، تعارض در رابطه امری ناگریز و متداول است. بنابراین از بین تمام مهارت هایی که میتواند باعث بهبود روابط شود، مهارت های حل تعارض را مهمترین آنها می دانند.
این مهارت ها این امکان را به ما می دهند که با هیجاناتی که باعث ایجاد تعارض می شود به خوبی مواجه شویم. در واقع مهارت های حل تعارض توانایی هایی هستند که به هنگام ایجاد اختلافات در روابط بین فردی ما را به سمت روابط صمیمی تر و دوستانه تری سوق می دهند. توانایی حل تعارض، راه رفع حل مشکلات روابط بین فردی و تداوم روش های منجر به ایجاد روابط مناسب و سازنده را به ما نشان می دهد.