می دانیم که اصلی ترین محور تامین سلامت روح و جسم کودک، والدین و خانواده است. نقش خانواده در تربیت کودک بر هیچکس پوشیده نیست. خانواده ها امانتدار تمدن جامعه هستند و اساسی ترین پایه های یک کشور متمدن و با فرهنگ به حساب می آیند. از این رو وظیفه بسیار سنگینی بر دوش آن هاست.
اهمیت نقش خانواده در تربیت کودک
شیوه برخورد های پدر و مادر، شیوه صحیح محبت کردن، قاطعیت در رفتار و عمل والدین نسبت به تربیت کودک، بالا بردن اعتماد به نفس کودک، آموزش نجابت و شرافت در کار، سلامت جسمی کودک، سلامت روانی کودک، آموزش صحیح دوست یابی کودک، جرات عذرخواهی کردن، دوری از تکبر و غرور، ابعادی تربیتی هستند که بر عهده پدر و مادر و خانواده می باشد.
پس بهتر است والدین از اهمیت نقش خانواده در تربیت کودک آگاه باشند. نادیده گرفتن وظایف تربیتی از جانب والدین آثار مخربی بر روی کودک و بر روی اجتماع خواهد داشت. این که بخواهید کودکی با تربیت ومودب و با وقار تربیت کنید بر عهده شما والدین عزیز است. می توانید از همین الان شروع کنید و برای کودک و آینده اش برنامه ریزی کنید. ان شالا کودک کاملی به اجتماع تحویل خواهید داد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: کودک از پدر و مادر تقلید می کند، مشاوره کودک و نوجوان
نقش پدر در تربیت کودک
برعکس نظر اکثر مردم که فکر میکنند پدر بیرون از خانه است و نقشی کمتری در تربیت کودک دارد، یکی از مهم ترین و موثرترین نقش ها در تربیت صحیح کودک، وجود پدر است. کودک تمام خصوصیات و صفات یک مرد قوی را می تواند از پدر یاد بگیرد. پشتکار، نجابت، شیوه صحیح محبت کردن، درستکاری، امانت داری، صداقت، شرافت، تواضع و ادب را مستقیم از پدر به ارث می برد و یا به صورت اکتسابی از او می آموزد. به پدران عزیز توصیه می کنیم که کمی به کودک خود توجه کنند و بدانند که آن ها الگوی پسران و دخترانشان هستند. کوچکترین رفتار پدر بر روی کودک تاثیر مستقیم می گذارد. زیرا کودک پدر را الگوی رفتاری خود قرار می دهد و نکات منفی و مثبت او را در ذهن خود ثبت و ضبط می کند و در آینده مانند آینه آن را تکرار خواهند کرد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: پدر و مادر الگوی کودک هستند
پدران مسئولند
به همین دلیل شما پدران در برابر رفتارهای خود مسئولید. مشاوران و روانشناسان بر اساس تجربیات و مطالعاتی که انجام داده اند متوج شدند که بالای 70 درصد از پدرانی که رفتار مناسبی ندارند یا معتاد هستند و یا مشکلات اخلاقی دارند، کودکشان نیز افراد سالمی نخواهند شد.
اگر پدران بخواهند کودکان را بر طبق الگوی خاصی تربیت کنند نمی توانند به کودک خود بگویید چه بکن و چه نکن. تنها راه پیروی کودکشان از این الگو این است که خود پدران باید عینا همین رفتار را داشته باشند. این الگو می تواند زبانی باشد یا رفتاری. فرقی نمی کند. متاسفانه سبک زندگی ایرانیان به گونه ای است که پدران مجبورند زمان زیادی را در خارج از منزل سپری کنند واین موضوع در تربیت کودک بسیار تاثیرش منفی است. حتی الامکان سعی کنید برای کودک خود بیشتر وقت بگذارید.
نقش مادر در تربیت کودک
بعد از پدر مهم ترین نقش خانواده در تربیت کودک بر عهده مادر است. شاید باورتان نشود ولی کودک از زمانی که در آغوش مادر شیر می خورد بعضی از رفتارهای او را به صورت ژنتیکی و غریزی دریافت می کند. متاسفانه به دلیل جو اقتصادی و فرهنگی خانواده مادران باید وظیفه پدران را بر دوش بکشند. در جامعه ما معمولا کودکان، مادرانشان را الگوی اول خود قرار می دهند و رفتارهای او را تقلید می کنند.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: تاثیر شاغل بودن بر تربیت کودک
بسیاری از مشکلات اخلاقی که نوجوانان به آن گرفتار می شوند ناشی از اشتباهات و رفتارهای غلط مادران بوده است. زیرا بعضی از مادران نمی دانند کودک آن ها در کنارشان زندگی می کند و چشم و گوشش باز است. حرف هایی که می زنند یا رفتارهایی که می کنند و حتی طرز لباس پوشیدن و نوع پوشش آن ها در اجتماع نیز تاثیر مستقیمی دارد. در ابعاد وسیع تر والدین می توانند وفاداری به همسر را به کودک بیاموزند. حق طلبی و نجابت و طرز گفتار و نوع حرف زدن را به او یاد دهند. مهربانی، شجاعت، خشم و قدرت نیز با رفتارهای والدین خود به خود به کودک آموزش داده می شود. از این رو اهمیت به نقش خانواده در تربیت کودک خصوصا مادر پی بردید.
نقش خواهر و برادر در تربیت کودک
اهمیت نقش خانواده در تربیت کودک به همین جا خلاصه نمی شود. بلکه در خانواده هایی که جمعیت آن ها بیش از 3 نفر است وکودک خواهر و برادر دارد به راحتی با الگو برداری از خواهر و برادر ذات و رفتارش شکل می گیرد. خواهران و برادران نزدیک ترین الگوی رفتاری و اخلاقی یکدیگر هستند زیرا معمولا روی هم حساس هستند و گاهی رقابت دارند. به طوری که گاهی نقش پدر و مادر در این میان کم رنگ تر می شود. هر چه فاصله سنی خواهران و برادران کم تر باشد میزان الگوبرداری از هم قویتر خواهد بود.
خواهران و برادران بخشندگی و مهربانی و ایثار را به هم می آموزند. آن ها به هم یاد می هند که باید پشت هم بایستند و در همه حال مراقب یکدیگر باشند. اعتماد به نفس و راه رسیدن به موفقیت را از یکدیگر یاد می گیرند و سعی می کنند در مفید بودن از یکدیگر پیشی بگیرید. به همین دلیل بسیار مهم است که در تربیت فرزندان نهایت دقت را به خرج دهید و کودکی کامل تربیت کنید. شایددر تربیت فرزند بعدی نیاز نباشد تا این حد حساسیت به خرج دهید. زیرا خود به خود فرزند دوم از فرزند اول پیروی خواهد کرد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: تاثیر محبت ورزی در تربیت کودک
تفاهم والدین در تربیت کودک
یکی از روش های تربیت فرزند سالم این است که والدین در تربیت کودکشان به تفاهم رفتاری برسند. البته در جامعه ما بهتر است بر طبق آموزه های دینی با کودک رفتار شود تا مشکلی پیش نیاید. اما اگر در تربیت کودک خود به هر نحوی به تفاهم رفتاری و عملی نرسیدید می توانید از یک مشاوره خوب و خبره کمک بگیرید. قطعا او راه کارهای خوبی پیش رویتان قرار خواهد داد.