به دلیل پیشرفت تکنولوژی و ورود به عصر الکترونیک، به همان نسبت ارتباطات اجتماعی نیز در حال افزایش است. می بینید که هر روز شاهد ساخت نرم افزارها و تجهیزات مختلف ارتباط جمعی هستیم به نحوی که همه ما می توانیم به راحتی و بدون حضور هیچ محدودیتی از آن ها استفاده کنید. آثار مخرب این قبیل پیشرفت های تکنولوژی در دوره نوجوانی بسیار شدید است. به همین دلیل این شرایط نگاه خانواده ها را به دوران بلوغ حساس تر کرده و به سختی می توان از این شرایط سربلند بیرون آمد. این مقاله قصد دارد به راهکارهایی جهت عبور ایمن نوجوانان از فضای مجازی بپردازد.
دلایل حساسیت و اهمیت دوران بلوغ در این عصر چیست؟
به دلیل در دسترس بودن فضای مجازی، اکثر نوجوانان دچار حساسیت بحران روحی کرده است. نوجوانان این عصر دیگر قدرت پذیرش حرف های پدر و مادر را ندارند. ارزش ها را زیر پا گذاشته و دوست دارد سبک زندگی اش را با سبک زندگی دیگران تطبیق دهد. قدرت تصمیم گیری نوجوانان امروز به دلیل دیدن فیلم ها و کلیپ های مستهجن در شبکه های اجتماعی پایین آمده و تمرکز را از آن ها گرفته است. ارتباطات دوستی و دوستی های اینترنتی هر روز بیشتر می شود و خانواده ها دیگر قادر به کنترل نوجوانان خودنمی باشند. به همین دلیل باید راهکاری را اندیشید تا این موضوع بسیار مهم که بلای جان بسیاری از نوجوانان شده را بررسی و درمان کرد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید:نحوه رفتار صحیح در سن بلوغ، مشاوره کودک و نوجوان
محروم کردن نوجوانان از دسترسی به فضای مجازی
خیر. می دانید که فضای مجازی یک واقعیت مهم در زندگی است. به طوری که به طور متوسط هر نفر حدود 4 یا 5 ساعت از روز را به آن اختصاص داده اند. اما شاید بتوانیم نسبت به استفاده از ماهواره یا برخی وسائل کنترل خوبی داشته باشیم اما در مورد اینترنت نمیتوان هیچ انتظاری داشت. یعنی اگر خود والدین هم بخواهند نمی توانند به طور کامل نوجوان را از آن محروم کنند. زیرا بسیاری از تکالیف نوجوانان اینترنتی شده و برای هر درسی باید در اینترنت جستجو کرد. اما چگونه می توان دسترسی نوجوانان را به فضای مجازی کنترل ومدیریت کرد.
علم خود را بالا برده و به روز باشیم
اولین گامی که والدین باید در این باره بردارند بالا بردن علم و آگاهی نسبت به فضای مجازی و اینترنت و ماهواره و تکنولوژی است. در مورد کامپیوتر و موبایل و تجهیزات تکنولوژی مطالعه دقیق داشته باشید. خودتان در اینترنت گشت زنی کنید و با سایت ها و مطالب روز آشنا شوید. این کار علاوه بر بالابردن دانش روز شما، کنترل کردن فرزندتان نیز بسیار موثر خواهد بود.
دسترسی به اینترنت قانون مند باشد
گام بعدی برای کنترل کردن نوجوانان در فضای مجازی این است که برای استفاده از اینترنت قانون وضع کنید. مثلا روزی یک ساعت حق استفاده از اینترنت دارند از چه سایت هایی استفاده کنند و در چه سایت هایی وارد نشود. قبل از استفاده از اینترنت قانون وضع کنید. مثلا روزی یک ساعت حق استفاده از اینترنت را دارد. در غیر این صورت حق استفاده از اینترنت را برای او محدود کرده و تنها سایت های آموزشی را برای آن ها مجاز اعلام کنید.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: اثرات شبکه های اجتماعی بر نوجوانان
کامپیوتر را جلوی دید قرار دهیم
بسیاری از نوجوانان اصرار دارند که وسائل و تجهیزات الکترونیکی خود را دور از چشم پدر و مادر نگه دارند. به فرض مثال کامپیوتر و یا لپ تاپ خود را پنهان می کنند و در مکان هایی می گذارند که شما نمی توانید به طور کامل به آن دسترسی داشته باشید. میتوانید واضح و کامل به او بگویید که مکان کامپیوتر شما باید کاملا جلوی دید شما باشد تا بتوانید شما کنترل کنید. درغیر اینصورت حق استفاده از اینترنت را به آن ها نداده و دسترسی کامپیوتر و موبایل آن ها را به اینترنت قطع کنید.
زمان بندی و استفاده درست از اینترنت
گام بعدی که درکنترل نوجوانان به اینترنت از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است زمان بندی اینترنتی است. اینترنت بسیار اعتیاد آور است و در صورت عدم توجه به زمان، ممکن است نوجوانان حداقل 12 ساعت روز را به گشت زنی در اینترنت و چت اختصاص دهند. سعی کنید زمان بندی اینترنتی را به آن ها بیاموزید. مثلا برای پروژه های مدرسه اینترنت را در اختیار آن ها قرار دهید و برای آن ها شرط کنید که کمتر از یک یا دو ساعت حق استفاده از اینترنت دارند و بقیه روز باید به زندگی خود برسند. به آن ها یاد دهید که استفاه از اینترنت برای آن ها در بعضی جهات بسیار مفید می باشد. اما به شرطی که روش استفاده صحیح از اینترنت را نیز به آن ها بیاموزید. در این صورت نوجوانان علاوه بر اینکه متوجه می شود و شما او را دوست دارید یاد می گیرد که چگونه باید زمان خود را تقسیم کنند و اولویت های زندگی اش را مشخص کند.
استفاده از موبایل شخصی برای نوجوانان
متاسفانه دیده شده که والدین همین که فرزندشان دست و چپ و راست خود را شناختند امکانات زیادی را برای او فراهم می کنند. چه بسیار نوجوانانی که از سن 10 سالگی صاحب گوشی های اینترنت دار می شوند. والدین اگر بدانند که چه ظلمی به نوجوانان می شود هیچ گاه این کار را نمی کردند. نوجوانان باید از سن 18 سالگی به بعد مجوز داشتن موبایل شخصی را داشته باشند. در این سن است که می توان با آن ها منطقی صحبت کرد و رفتار و کردار آن ها نیز باید منطقی تر شود و دوران بلوغ آن هاه نیز تقریبا طی خواهد شد. در سنین پایین تر استفاده از گوشی تنها باید با حضور والدینشان صورت گیرد.
پیشنهاد می کنیم بخوانید: رفتار صحیح با نوجوانان
راهنمایی کردن کودک در مورد خطرات شبکه های مجازی
سعی کنید در مورد خطرات شبکه های مجازی فرزندتان را آگاه کنید. در مورد اهداف فرزندتان در مورد استفاده از شبکه های مجازی با او صحبت کنید. صحبت کردن در این باره به فرزندتاان ثابت می کند که شما نگران او هستید.
گردآوری: معصومه راهی