شکست تجربه ای تلخ در هر موضوعی برای انسان تلقی می شود، این تجربه ناخوشایند زمانی دردناک تر خواهد شد که مسائل عاطفی و هیجانی در آن دخیل باشند. همان طور که ممکن است در اطرافیان خود تجربه شکست خوردن را مشاهده کرده باشید، پایانِ تلخ یک رابطه عاطفی می تواند اثرات منفی بر سلامت روح و روان فرد داشته باشد. جدایی و شکست در ارتباط عاطفی نه تنها موجب تغییرات اساسی در شرایط اقتصادی فرد و زندگی او می شود بلکه ممکن است مشکلات روانی و ذهنی بزرگی همچون افسردگی نیز برجا بگذارد.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست آنلاین افسردگی
هنگام شروع فرایند فراموشی در فرد ممکن است احساس هیجانات منفی مثل خشم، دلشوره و اضطراب، حس انتقام و کینه جویی، در فرد شکست خورده دیده شود، ممکن است بعد از پایان یک رابطه عاشقانه، مشاهده همه این احساسات منفی به صورت طبیعی باشد اما اگر این احساسات منفی و آزار دهنده به صورت دائمی و طولانی مدت ادامه پیدا کنند، نشانه شروع مشکلی جدید در فرد خواهد بود، مشکلاتی نظیر افسردگی، گوشه گیری، اضطراب و سایر اختلالات روانی دیگر. در این مطلب ابتدا می بایست علائم و نشانه های تشخیص اختلال افسردگی را با یکدیگر مرور کنیم و سپس روشهای تخصصی درمان این اختلال را تجزیه و تحلیل کنیم.
رویدادهای ناراحت کننده در زندگی مانند طلاق یا جدایی از معشوقه و افرادی که دوستشان داریم بعضی در بیشتر مواقع موجب به هم ریختگی روانی در فرد می شود که طبق نتایجِ محققان روان شناسی حتی حالاتِ روحیِ پس از پایان تجربه تلخ رابطۀ عاطفی بسیار به افسردگی شبیه می باشند.
نشانه های شکست عاطفی در فرد
احساسِ غم و اندوه بعد از شکست در رابطه عاطفی می تواند برای هرکسی متغیر باشد، ممکن است این احساسات در مدت زمان کوتاهی بسیار قدرتمند باشند حتی دیده شده که عملکرد زندگی شخص را مختل کرده است. اما با توجه به شواهد بالینی در بعضی موارد امکان دارد افراد احساسِ اندوهِ کم تری را تجربه کنند ولی این احساس زمان بیشتری به طول می انجامد، اصطلاحا می توان گفت حالت مزمن و حاد در تجربه شکست عاطفی وجود دارد که برای هر شخصی به صورت منحصر به فرد به نمایش در می آید.
ازآنجاکه واکنشِ احساسی هر فرد به اتفاقات تلخ زندگی مانند جدایی از معشوقه می تواند بسیار گوناگون باشد، به راحتی نمی توان تشخیص داد که حالتهای رفتاری فرد حاد یا مزمن است یا شرایط عادی را تجربه می کند. نشانه های افسردگی پس از جدایی اگر در به شکل زیر در فرد دیده شوند، می توان تشخیص اختلال داده و برای درمان راهکار ارائه کرد، نشانه هایی مثل:
احساس ناامیدی و افکار منفی که به درماندگی فردی منتهی می شود، بالا یا پایین آمدن افراطی وزن، تغییرات محسوس و قابل مشاهده در میزان اشتها و تغییر ریتم غذایی، افزایش یا کمتر شدن میزان مدت خواب، لذت نبردن از شرایط زندگی یا احساس بی علاقگی به خود و اطرافیان، احساس بی ارزش و بی فایده بودن، احساس غم و اندوه و منفی نگری، احساس پوچی یا بی ارزشی، خستگی مفرط و کمبود انرژی در طول روز و هفته، سستی دائمی و بی حالی در ارتباط با اطرافیان.
پیشنهاد می کنیم بخوانید : درمان افسردگی خارج از کشور
پیشنهاد می کنیم برای غصه خوردن به دلیل تجربه شکست و تلخی در یک رابطه عاطفی به خودتان فرصت بازیابی مجدد بدهید. در کنار واکنشهای هیجانی و مخرب، می توانید روشهای صحیح برخورد با مشکلات را آموزش ببینید، مثلا واکنش های سالمی چون: فرصت و زمان مشخصی را به پذیرش اندوه و غم در نظر بگیرید و از آن فرار نکنید، آگاهانه و به میزان مشخص گریه کردن، دوری از افکار با محتوای ناامیدی یا حتی دور شدن از اطرافیانی که انرژی منفی به شما می دهند، احساس پشیمانی و پذیرش اشتباهات گذشته می توانند روند بهبودی و درمان شما را تسریع بخشند که اصطلاحا به آن دورۀ سازگاری و بازیابی می گویند.
تکنیک های درمانی افسردگی ناشی از شکست عاطفی
تجربه شکست در رابطه عاطفی موضوعی نیست که به یکباره بوجود آمده باشد، در گذشته چنین بوده و در زمان حال نیز تکرار خواهد شد، اما تنها چیزی که لازم است تغییر کند، روش مقابله با این تجربه تلخ می باشد. خبر خوب این است که حتی اگر فردی دچار افسردگی و شکست عاطفی شود، معمولا علایم. نشانه های منفی با گذر رمان طی شش ماه روند بهبودی به خود می گیرند.
حتی اگر درمان به صورت کلینیکال صورت نگیرد، پس می توان گفت که گذر زمان نیز نوعی درمان برای افسردگی پس از شکست عاطفی می باشد. با گذشت زمان موقعیت روحی و روان فرد بهتر خواهد شد و به تدریج بهبود کامل می یابد. اگر علایم و نشانه ها در فرد خفیف هستند می تواند با تمرین های خود مراقبتی شخصی و استفاده از یک سیستم خوب حمایتی توسط اطرافیان بر افسردگی و شکست عاطفی غلبه کند.
پیشنهاد می کنیم انجام دهید: تست آنلاین عشق و دوستی
اگر علایم و نشانه های شما یا فردی در اطراف شما جدی و شدیداست یا احساس می کنید به کمک بیشتری از طرف شما نیاز دارد، لازم است که با پزشک یا متخصص روانکاوی در این باره مشورت کنید. مشاوره می تواند به شما و فرد مبتلا کمک کند تا چشم اندازی از حالات روحی اوبه دست بیاورید، افکار منفی را از شخص مبتلا دور کنید، مهارت های افزایش صبر و بردباری، تکنیکهای درمانی که همیشه برای این اختلال مفید خواهند بود را برای فرد به کار گیرید. اگر علایم و نشانه های افسردگی جدی باشند یا نشانه ای از بهتر شدن حال او در گذر زمان دیده نشود، احتمال دارد پزشک متخصص برای فرد مورد نظر داروهای ضدافسردگی تجویز کند.
جمع بندی
پایان دادن به رابط ای احساسی و عاطفی برای هرفردی می تواند تغییراتی بنیادین در زندگی ایجاد کند. بعضی مواقع این تغییرات چه مثبت یا منفی برای فرد خوب هستند زیرا باعث رشد شخصیتی او خواهند شد. می تواند فرد شکست خورده را به سمتِ رابطه ای هدفمن تر، منطقی و عاقلانه، عاشقانه تر سوق دهد.
لازم به ذکر است علاوه بر موردی که اشاره شد، افسردگی پس از شکست عاطفی می تواند در برخی موارد به اختلال افسردگی مزمن و پیش رونده خطرناکی برای فرد تبدیل شود. با توجه به اینکه بعد از جدایی و تجربه شکست عاطفی، عصبانی و پرخاشگر و دل شکسته بودن عادی است و تا حدودی منطقی به نظر می رسد اما اگر علایم و نشانه ها در شما به صورت جدی تر، طولانی تر از حد انتظار ماندگار بودند، لازم است با مشاور یا متخصص مشورت داشته باشید تا از آسیبهای احتمالی در آینده در امان باشید.