بدون تردید، مشاوره فردی به ویژه اگر به وسیله مشاوران آموزش دیده و متخصص انجام پذیرد، تاثیر عمیق و شگرفی بر سلامت فرد، خانواده و همینطور جامعه از خود برجای می گذارد. بر همین اساس، مشاوره فردی علی الخصوص هنگام قرار گرفتن در موقعیت های سخت و پیچیده زندگی، افراد را به منظور مدیریت و مسلط شدن بر این اوضاع کمک شایانی می نماید.
بدون اغراق، همه انسان های در طول زندگی خود، تعارض ها، بحران ها و مشکلات مختلفی را تجربه می کنند. به جرأت میتوان اذعان نمود که هیچ زندگی را نمی توان خالی از تنش و مشکل تصور کرد. حتی قدرتمندترین و موفق ترین انسان ها نیز دوره ای از زندگی خود را در اضطراب و مشکلات ریز و درشت سپری می کنند. بر همین اساس، همه انسان ها در طول زندگی خود به ویژه در هنگام مواجه شدن با تعارض ها و در جهت حل و فصل آن به کمک و استمرار نیاز دارند. چرا که بسیاری افراد به تنهایی قادر به حل مشکلات خود نمی باشند. در چنین شرایطی استفاده از مشاوره فردی، یک راهکار بسیار تاثیر گذار و در عین حال کاربردی به شمار می رود.
باید خاطر نشان کرد که امروزه ضمن فراگیر شدن فرهنگ استفاده از مشاوره روانشناسی فردی، استفاده از مشاور متخصص در دستور کار اغلب انسان ها قرار گرفته است. بنابراین، استفاده از خدمات مشاوره فردی به افراد کمک می نماید که در هنگام مواجه شدن با مشکلات، احساس تنهایی نکرده و با رهنمودهای مشاور متخصص مسیر ثواب را از غیر ثواب تشخیص داده و زودتر و بهتر به نتیجه مورد مطلوب خود دست پیدا کنند.
منظور و مقصود از مشاوره فردی
مشاوره فردی یا روان درمانی، یک فرآیند مؤثر و تاثیر گذار و ارائه خدمات مشاوره به مراجعین، به وسیله مشاور متخصص و درمانگر آموزش دیده در محیطی کاملاً حمایت گرانه و امن می باشد. در پرتو مشاوره فردی ضمن کشف رفتار، عقاید و احساسات فرد، در جهت رفع و برطرف نمودن مشکلات، راهکارهای روانشناختی مناسب و سالم ارائه می شود.
همچنین در جهت تنظیم اهداف شخصی و حرکت نمودن به سمت و سوی تغییرات دلخواه خود می توان بر روی استفاده از خدمات مشاوره فردی حساب ویژه ای باز نمود. لازم به ذکر است که موضوعات این نوع مشاوره از گستره بسیار وسیع، متنوع و متعددی برخوردار بوده و فقط محدود و محصور به یک موضوع و مسئله خاص نمی باشد. به طور کلی، کشف و درک هویت و شخصیت فرد به واسطه اجتماع مفهوم و معنا پیدا می کند. بر همین اساس و در برخی مواقع و متاثر از عوامل مختلف یا بازخوردهای منفی جامعه، فرد خود را گرفتار شده در مشکلاتی می بیند.
اگرچه وجود این موانع، چالش ها و مشکلات یک مسئله طبیعی به شمار می رود، اما در اغلب مواقع آرامش و آسایش فرد را تحت شعاع قرار می دهد. در چنین شرایطی حل نمودن این تعارض ها و مشکلات برای لمس نمودن دوباره حس آرامش، بیش از پیش ضرورت پیدا می کند. به همین جهت و در این شرایط استفاده از خدمات مشاوره فردی می تواند برای مدیریت، کنترل و در دست گرفتن این اوضاع کمک شایانی نماید.
نقش و اهمیت مشاوره فردی در موقعیت های مختلف
امروزه مشاوره فردی به سبب گستردگی و فراگیر شدن، طیف وسیعی از موقعیت ها و شرایط مختلف را در بر می گیرد. با وجود این مواقعی پیش می آید که استفاده از خدمات مشاوره روانشناسی فردی بیش از پیش ضرورت می یابد. دوران نوجوانی و بلوغ یکی از این موقعیت های ویژه می باشد که استفاده از مشاوره روانشناسی می تواند در کسب اطلاعات کامل و مناسب از این دوران بسیار تاثیر گذار و مؤثر باشد.
بیشتر بخوانید: مشاوره خیانت ، بروانکاوی فردی ، روان درمانگر تحلیلی
استفاده از مشاوره روانشناسی فردی برای شکست در روابط صمیمانه نیز از اهمیت بسزایی برخوردار می باشد. بر این اساس، هنگامی که فرد در طول زندگی خود و به هر دلیل شکستی را تجربه می نماید، برای بازسازی دوباره زندگی و پیدا کردن خود به مشاوره فردی نیاز مبرم پیدا می کند. چرا که شکست در این نوع روابط به ویژه شکست عشقی، می تواند آسیب های روحی و روانی زیادی را برای فرد به وجود آورد.
از دیگر زمینه های مهمی که مشاوره روانشناسی فردی بسیار کاربرد دارد، انتخاب همسر می باشد. از آنجایی که انتخاب همسر از جمله انتخاب های سرنوشت ساز و حائز اهمیت فرد در طول مراحل زندگی محسوب می شود، استفاده و کمک از یک مشاور متخصص در این زمینه برای داشتن یک انتخاب موفق بسیار اهمیت دارد. در موضوعاتی دیگری نظیر بچه دار شدن، انتخاب رشته تحصیلی، انتخاب شغل، از دست دادن عزیزان و طلاق نیز مشاوره فردی راهکار مناسبی تلقی می گردد.
بیشتر بدانید: مشاوره اعتیاد ، مشاوره اضطراب
رویکردهای درمانی مورد استفاده در مشاوره فردی
در حال حاضر و به منظور حل و فصل موضوعات و مسائل شکل گرفته در ابعاد زندگی فرد، از رویکردهای مختلفی در مشاوره فردی استفاده به عمل می آید. رویکرد رفتارگرایی به عنوان یکی از این راهکارها فقط بر روی رفتار ظاهری فرد معطوف می شود. رویکرد شناخت گرایی بر روی بررسی و علل رفتار درونی فرد می پردازد. رویکرد زیست شناختی، رفتارهای انسان را از منظر ژنتیک، مسائل فیزیولوژیک و کنش های زیستی می بیند.
از دیگر رویکردهای مورد استفاده در مشاوره فردی، رویکرد روانکاوی می باشد که شامل دو بخش ناهشیار و هوشیار می شود. رویکرد پدیدار شناختی یا انسان گرایی نیز از دیگر رویکرد های مؤثر در این زمینه می باشد.